Σπατουλάρισμα ξύλινων επιφανειών 2

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σ’ ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε.

Μετά ρίχνουμε τον τσίγκο και τέλος το στόκο.

Αν το υλικό είναι σφιχτό του ρίχνουμε λίγο νέφτι. Αν είναι αραιό  

προσθέτουμε τσίγκο. Το υλικό διατηρείται όταν του ρίξουμε από

πάνω νερό. Καλό είναι όμως να φτιάχνουμε τόσο υλικό όσο μας

είναι απαραίτητο για να δουλέψουμε την ίδια μέρα γιατί την

επόμενη δεν είναι και τόσο κατάλληλο.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΘΥΡΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΥΛΑΠΟΦΥΛΛΩΝ

Πριν σπατουλαριστούν οι επιφάνειες πρέπει να τριφτούν με

γυαλόχαρτο και να ξεσκονιστούν.

Το σπατουλάρισμα αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι

να βάλουμε τις πόρτες στον πάγκο και ο άλλος είναι να τις

σπατουλάρουμε όρθιες. Αν σπατουλάρουμε στον πάγκο θα πρέπει

οι σπατουλιές να γίνονται από το πάνω μέρος μέχρι το κάτω δίχως

ματίσεις στη μέση. Αν τις σπατουλάρουμε όρθιες θα πρέπει οι

ματίσεις να γίνονται 50-60 πόντους από το κάτω μέρος της πόρτας.

Φτιάχνουμε το σέρτικο και σπατουλάρουμε την πρώτη επίστρωση

αφήνοντας λίγο υλικό, όσο τραβάει η πόρτα από μόνη της.

Αλείβουμε άλλες πόρτες και ύστερα από 15-20 λεπτά τις

δευτερώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν έχουμε καλή επιφάνεια

σπατουλάρουμε και τρίτη επίστρωση. Ένας τεχνίτης φτιάχνει

την πόρτα με δύο επιστρώσεις, αλλά ένας ερασιτέχνης μπορεί

να κάνει τρεις και τέσσερις ξυστές και με διαφορά 20 λεπτών

η κάθε μία. Ύστερα από το σπατουλάρισμα και ενώ θα έχουν

περάσει 2-3 ώρες κάνουμε το πάτημα. Δηλαδή με τη δεξιά

σπάτουλα καθαρή και χωρίς υλικό πατάμε ελαφρά όλες τις

επιφάνειες που σπατουλάραμε και με το στοκαδόρο κόβουμε

όπου μας έχουν μείνει χοντράδια στόκου σε πατούρες, πηχάκια κλπ.

Τέλος, με την ξεσκονίστρα ξεσκονίζουμε όλες τις επιφάνειες

ώστε να φύγουν οι περιττοί στόκοι.

Αν κάποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει το πάτημα γιατί του

μαδάει το σπατουλάρισμα θα ήταν καλύτερα να ξεσκονίσει απλώς

τις επιφάνειες από τα χοντράδια και να μην πατήσει. Μετά το

στέγνωμα τους θα απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος για το τρίψιμο.

Με τον ίδιο τρόπο που σπατουλάρουμε τις πόρτες φτιάχνουμε

και τα ντουλαπόφυλα με τη διαφορά ότι τις πατούρες δεν τις

σπατουλάρουμε με το στοκαδόρο αλλά με το δάχτυλο.

ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑ ΚΑΣΩΜΑΤΩΝ

Το σπατουλάρισμα των κασωμάτων δεν διαφέρει από το

σπατουλάρισμα των πόρτων. Συγκεκριμένα, με δεξιά

σπάτουλα ή ατσάλινα σπατουλάρουμε μία επίστρωση τα

φαρδιά σημεία της κάσας (μπόγια) αφήνοντας λίγη ποσότητα

σέρτικου τόσο όσο τραβάει η επιφάνεια (ξυστά).

Αλείβουμε 4-5 κάσσες και σε διάστημα μισής ώρας από την

πρώτη επίστρωση γυρίζουμε και τις δευτερώνουμε με τον

ίδιο τρόπο. Αν δεν έχουν καλή επιφάνεια περνάμε και τρίτο

ή τέταρτο σπατουλάρισμα.

Όταν σπατουλαριστούν τα μπόγια με στοκαδόρο ή στενή

ατσαλίνα, αλείβουμε πατούρες, πρεβάζια και γενικά όλες τις

μικροεπιφάνειες αφήνοντας περισσότερο υλικό ώστε να

τελειοποιηθούν με δύο επιστρώσεις. Στα σημεία που δεν

μπαίνει στοκαδόρος ή ατσαλίνα (όπως εσοχές, καμπύλες κλπ.)

περνάμε μια επίστρωση με το δάχτυλο μας ή με οτιδήποτε που

νομίζουμε ότι μπορούμε να στρώσουμε το σέρτικο.

Μετά από 2-3 ώρες φτιάχνουμε το πάτημα. Πατάμε δηλαδή με τη

δεξιά σπάτουλα όλα τα μπόγια και με το στοκαδόρο τις

μικροεπιφάνειες αφαιρώντας τους περιττούς στόκους.

Αν δεν καταφέρνουμε να φτιάξουμε το πάτημα γιατί μαδάνε τα

σπατουλαρίσματα τότε δεν πατάμε καθόλου, αλλά με μία

ξεσκονίστρα περνάμε όλες τις επιφάνειες αφαιρώντας από τις

γωνίες τους περιττούς στόκους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως προσπαθήσαμε να σας

δώσουμε έναν τρόπο σπατουλαρίσματος που, χωρίς να είναι ο

τέλειος, οπωσδήποτε όμως σας βάζει μέσα στο νόημα του

σπατουλαρίσματος και σας προσφέρει τις βασικές γνώσεις πάνω

στο συγκεκριμένο θέμα. Από κει και πέρα, ανάλογα με την πείρα

που αποκτάει ο καθένας, συμπληρώνει δικούς του τρόπους σπατουλαρίσματος.

Το σημαντικότερο είναι να καλυφθούν οι επιφάνειες των ξύλων όσο

καλύτερα και περισσότερο μπορούμε. Αν υπάρχουν ατέλειες στο

σπατουλάρισμα, στις οδηγίες των εργασιών σας αναφέρουμε πώς διορθώνονται.

ΤΡΙΨΙΜΟ

Για να τρίψουμε τις σπατουλαρισμένες επιφάνειες θα πρέπει να

περάσουν 3-10 μέρες ώστε να είναι τελείως στεγνός ο στόκος.

Ο χρόνος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. θα πρέπει κατά το τρίψιμο

να μη μαδάει.

Το τρίψιμο, σε αυτή την φάση εργασίας είναι σημαντικός παράγοντας

για την ολοκλήρωση του σπατουλαρίσματος. Χρειάζεται υπομονή και

προσοχή γιατί, όπως αναφέραμε και σε άλλο κεφάλαιο, όσο καλά υλικά

κι αν βάλουμε ή όσο καλά κι αν σπατουλάρουμε, αν δεν προσέξουμε

στο τρίψιμο όλα πάνε χαμένα.

Το τρίψιμο γίνεται με γυαλόχαρτο Νο 2. Αν όμως τα ξύλα είναι πολύ

καιρό σπατουλαρισμένα, χρησιμοποιούμε και Νο 3. Τρίβουμε πρώτα

τις μεγάλες επιφάνειες. Στα σημεία που υπάρχουν σπατουλιές

μπορούμε να τις σβήσουμε με το γυαλόχαρτο, αρκεί να προσέξουμε.

Το ίδιο κάνουμε και σε όλες τις μικροεπιφάνειες (πατούρες, πρεβάζια,

πηχάκια κτλ.) τρί­βοντας τις πολύ καλά ώστε σε ορισμένα σημεία να

φανεί ακόμα και το ξύλο. Επίσης εκτός των σπατουλαρισμένων

επιφανειών πρέπει να τριφτούν και τυχόν ατέλειες του ξύλου όπως

γωνίες, σκαλίσματα κτλ. δεδομένου ότι τα επόμενα τριψίματα των

εργασιών που θα ακολουθήσουν δεν μας επιτρέπουν να τρίψουμε

γερά αυτά τα σημεία. Επομένως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει τώρα.

Εδώ θα τονίσουμε και πάλι να μην κάνετε οικονομία χρόνου τουλάχιστον

σ’ αυτό το τρίψιμο. Ίσως θα πρέπει να θυμόμαστε κάποιες σοφές ελληνικές

παροιμίες όπως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» ή «το καλό πράγμα αργεί» κτλ.

Μετά το σπατουλάρισμα και το τρίψιμο των ξύλινων επιφανειών περνάμε

τη βελατούρα με τον ίδιο τρόπο που περνάμε και τη ριπολίνη. Αν έχουμε

να περάσουμε χρωματιστές ριπολίνες, θα πρέπει να χρωματίσουμε στην

ίδια απόχρωση και τη βελατούρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s